Met airQmap wordt de blootstelling van fietsers aan Black Carbon (BC) in kaart gebracht. Black carbon, zwarte koolstof, is de verbrandinggerelateerde component van fijnstof en is een maat voor de roetconcentratie in de omgevingslucht. De belangrijkste bronnen van BC zijn o.a. verkeer en verwarming. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen blootstelling aan black carbon enerzijds en hart- en vaatziekten en longaandoeningen anderzijds.
De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat “Studies van korte termijn gezondheidseffecten suggereren dat BC een betere indicator is voor schadelijke stofdeeltjes van verbrandingsprocessen (vooral verkeer) dan ongedifferentieerd fijn stof” [link].
Om een beter zicht te krijgen op de lokale situatie zijn er een aantal visuele hulpmiddelen voorzien. Zo kan er ingezoomd worden op interessante locaties met het muiswieltje en kunnen satellietfoto’s geactiveerd worden in het menu achter het blauwe kruisje in de rechter bovenhoek. Het detailniveau kan veranderd worden naar volledige straatsegmenten met de knop -Detailniveau- in de linker benedenhoek. Verder kan men de meetlocaties bekijken door Google StreetView te activeren met de knoppen onder de kaart en vervolgens op de meetlocatie te klikken. Door te klikken op een bol in de 3D visualisatie worden een aantal basisstatistieken van de in dit punt verzamelde data weergegeven.
De gebruikte kleurenschaal is weergegeven in volgende figuur. Al de BC metingen zijn uitgedrukt in nanogram/m3. De kleurenschaal geeft de BC concentraties die typisch zijn voor stedelijke achtergrondlocaties weer in het groen (< 3000 ng/m3), de BC concentraties die typisch zijn voor landelijke en stedelijke hot-spot locaties in het rood (> 6000 ng/m3) en de tussenliggende BC concentraties in het geel en oranje.
De BC concentratie waaraan fietsers worden blootgesteld in een straat wordt beïnvloed door verschillende factoren. De belangrijkste zijn:
De technische werking van de airQmap wordt beschreven op de technologie pagina (in het Engels). De wetenschappelijke onderbouwing achter de airQmap werd door VITO gepubliceerd in volgende wetenschappelijk publicaties: